09-11-2011

Haas kent een mop - Annemarie Bon

Als lezen niet leuk is
Mijn zoon van zeven jaar is blijven zitten. In groep 3. Lezen is een ramp, net als schrijven, daarom is er een onderzoek gestart voor dyslexie. Gelukkig heeft hij een moeder graag wil voorlezen :-) Vorige week haalde ik een leuk boek bij de bibliotheek en ik wil jullie vertellen waarom dit boek goed is voor kinderen, die een hekel aan lezen hebben.

Haas kent een mop
Annemarie Bon& Gertie JaquetFijn formaat. 
Het eerste wat opvalt aan dit boekje is het formaat. Niet te groot, niet te dik, waardoor de ontmoedingingsfactor ontbreekt. De kleurenillustraties van Gertie Jaquet zorgen voor evenwicht op de bladzijdes en verklappen soms al iets van wat er gaat gebeuren. De tekeningen hebben een duidelijke functie en dienen als ondersteuning van het verhaal. Er zit een geweldige spanningsboog in het verhaal en ook de dialogen zijn goed behapbaar voor een kind dat moeite heeft met lezen. De dialogen worden aangegeven met een kleine tekening voor de tekst. Als haas wat zegt staat er zijn hazenhokje bij met zijn grappige lange oren en omgekeerd, als kip wat zegt zie je een kippenkop. Mijn zoontje haas en ik de kip -  we lazen om de beurt en dat maakte erg lollig.

Het verhaal
Het verhaal gaat over kip. Ze heeft een serieus probleem en ook haas zit er mee. Kip voelt zich namelijk niet lekker. Ze zit in een dip omdat ze pijn heeft. Haas verzint allerlei oplossingen om haar op te fleuren; hij plukt bloemen voor haar, hij deelt zijn taart maar ... de pijn blijft. Tenslotte gaat haas grapjes vertellen maar als hij een mopje vertelt over een wolf blijkt er opeens een echte wolf te zijn. Help! Help! daar komt wolf aan! Wolf lust wel kip. Loopt dit bevredigend af? Haas is geen held maar gelukkig brengt hij dit avontuur tot een goed eind. Applaus voor haas. (en voor de auteur)

AVI M3
Je leest in dit boek alleen woorden met één lettergreep, er staan geen hoofdletters in. AVI M3 ( voormalig AVI 1-2) Het telt  33 pagina's. En wil je meer weten over haas? http://www.hierishaas.nl/ 

4 opmerkingen:

 1. Leuk! Ken je ook de samenleesboeken? Boeken met twee AVI niveaus, waar de ouder de moeilijkere en het kind de makkelijkere zinnen kan lezen? Erg gezellig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om eens op jouw blog te kijken! Ik ben dol op lezen en boeken, ga deze recensie (als ik het zo mag noemen) doorsturen naar mijn collega's op school! Groetjes Stefanie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om hier zo'n enthousiaste reactie op Haas te vinden!

  groetjes
  Annemarie Bon
  (de auteur)

  BeantwoordenVerwijderen