20-10-2011

De koerierster, Tricia Goyer en Mike Yorkey


Dit verhaal speelt zich af in de Tweede Wereld Oorlog, juli 1944.
Gabi Mueller, een Amerikaanse, woont in het neutrale Zwitserland. Dank zij haar talenknobbel is ze werkzaam bij een vertaalbureau. In oorlogstijd betekent dat veel vertaalwerk vanuit het Engels naar het Duits en andersom, maar vooral het kraken van codeboodschappen.
Gabi heeft nog een ander talent. Ze heeft al jong geleerd kluizen te kraken op een speciale manier.
Haar collega Dieter weet dat en betrekt haar bij het verzetswerk van de geallieerden. Dat ze ook gebruikt wordt om Dieter er beter van te maken, beseft Gabi niet. Dat Dieter werkt voor zijn eigen hachie, maar ook voor de Amerikanen én de Duitsers, daar komt ze pas achter als het bijna te laat is.

In Duitsland wordt op hetzelfde moment keihard gewerkt aan een wonderwapen, de zogenaamde atoombom.
Na een mislukte aanslag op Hitler ontdekt Stormbannfuhrer Bruno Kassler na een groot onderzoek  dat dé man achter de atoombom een Jood is, Joseph Engel. Hoe is dat mogelijk?! Een Jood, werkzaam naast de goede Ariers??
De man moet opgepakt worden. Dankzij geheime verzetsleden binnen de Gestapo lukt het Kassler niet de man te pakken te krijgen. Een grote klopjacht komt op gang, waar ook Gabi een groot gevaar bij loopt.

"...'Halt!' baste een stem in haar oor. Ze voelde het koude metaal van een pistool dat tegen haar achterhoofd werd gedrukt. 'Eén beweging,' riep de Gestapo-chef naar Joseph, 'en ze is dood.'
En toen, net zo abrupt als ze gevangen was, voelde Gabi dat ze weer vrij was. Ze draaide zich om en zag hoe de Gestapoman tegen de grond sloeg. Een andere, langere Duitse officier hief zijn vuist in de lucht en liet hem opnieuw hard op de rechterslaap van zijn chef neerkomen. Als Gabi het niet met eigen ogen had gezien, zou ze het niet geloofd hebben.
'Ren juffrouw, ren!' schreeuwde de jonge officier terwijl hij zijn superieur tegen de grond werkte..."

Van dit prachtige, op waarheid beruste verhaal heb ik veel geleerd. Het is mooi om te lezen hoe 'neutraal'
Zwitserland in de oorlog was. Daar is mijns inziens weinig informatie over.
Het boek is knap geschreven en loopt lekker. De natuurkundige inzichten ontbreken niet als het gaat om het ontwerpen van de atoombom. Toch is dt niet saai, maar juist interessant beschreven.
De vele personen en hun affiniteiten met de oorlog maken het lastig om in het verhaal te komen. Maar als je de hoofdpersonen eenmaal kent, lees je het in één adem uit. En dat is absoluut de moeite waard!!

Titel: De koerierster
Auteur: Tricia Goyer en Mike Yorkey
Uitgever: Voorhoeve
ISBN: 9789029719735
Prijs: 20,50
Zie voor een stukje film deze link

2 opmerkingen: