15-08-2011

Dochter van China, C. Hope Flinbaugh


Mei Lin, een jonge, enthousiaste gelovige, wonend in China. Ze houdt van avontuur, van studeren en van... Jezus. Dat laatste is reden tot een indrukwekkende, soms angstaanjagende en boeiende serie over vervolgde christenen in China en Noord-Korea.


Deel 1: Dochter van China
In dit deel neemt de schrijfster je met Mei Lin mee naar Shanghai. Haar droomstad. De stad waar ze kan gaan studeren aan de universiteit. De stad waar ze zal leren hoe ze de perfecte lerares kan worden. Ze komt er, maar het gaat anders dan ze denkt. Door het dorpskaderlid wordt ze ondervraagd. Blijmoedig getuigt ze van haar enige redding door 'de Ene die hemel en aarde gemaakt heeft'. Daar gaat ze. Achttien jaar. Een leven lang voor zich. Hoe? Als gevangene? Ze komt terecht in de gevangenis in Shanghai (!) en weet zich met Gods hulp door alle martelingen heen te slaan. En met Zijn hulp gaat ze ook de gevangenis weer uit. Want haar werk hier op aarde is nog niet af...
Deel 2: Morgenlicht                                                                                  Hier ontmoeten we Mei Lin weer. Een hele zomer zal ze gaan werken in een illegaal, christelijk weeshuis in Shanghai, opgezet door vriendinnen die we in het eerste deel ook al tegenkomen. Maar terwijl Mei Lin ver van haar ouderlijk huis is, wordt haar huisgemeente belaagd door een sekte, de Eastern Ligthning. Door een mooi verhaal en indrukwekkend getuigenis leiden deze sekteleden de jonge christenen naar een zogenaamde bijbelschool. Daar komen ze echter nooit aan. Na ernstige martelingen en hersenspoelingen worden de gemeenteleden van Mei Lin gered. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot...
Deel 3: Over de rivier
Dit laatste deel gaat over een Noord-Koreaanse vrouw, Jing Soon. Ze heeft grote eerbied voor de leider van hun land, Kim Jong Il. Dit ondanks dat haar ouders en man zijn overleden. En ook haar nichtje. Door ondervoeding. Zelf ligt ze met haar kinderen in een tentje honger te lijden. En dankt de leider voor alle zegeningen...
Door haar broer, soldaat uit het leger, komt ze in aanraking met 'de God die liefheeft'. Hij geeft haar ook rijst en bonen, zodat ze weer wat aansterken. En samen met hem bedenkt ze een vluchtroute, via Zuid-Korea naar China. Tijdens de vlucht wordt deze dappere vrouw met haar baby en zoontje betrapt. Moeder  vindt de dood. Hoe loopt dat met deze kindertjes af?


Deze drie boeken zijn stuk voor stuk erg knap geschreven. Er berust ook veel op waarheid, de auteur beschrijft dat in het nawoord.
Wat mij aangrijpt is de volle zekerheid van het geloof. Daar zelfs van te getuigen ondanks de verdrukking, terwijl men weet dat die komt. En ook het volkomen vertrouwen op God: doen wat Hij zegt, Hij zal zorgen.
Schitterende boeken, hoewel de laatste mij minder aansprak door de ervaring van de dode moeder  in de hemel, welke uitvoerig beschreven wordt. En hoewel de auteur dat beschrijft naaar aanleiding van een 'bijna-doodervaring' van zichzelf, heb ik er toch iets kriebeligs bij. Moeten we daar niet gewoon vanaf blijven? Wie weet hoe het in de hemel is?
En toch...ik raad het je sterk aan het te lezen. Al is het 'alleen maar' om gerichter te kunnen bidden voor vervolgde christenen!

Titels: Dochter van China (21,50, uitgeverij Gideon, ISBN 9061408261)
             Morgenlicht            (21,50, uitgeverij Gideon, ISBN 9061409854)
             Over de rivier         (19,50, uitgeverij Voorhoeve, ISBN 97890 29718929)
Auteur: C. Hope Flinbaugh
Vertaald vanuit het Amerikaans door Lia van Aken

2 opmerkingen:

  1. De eerste twee delen heb ik ook gelezen.
    Idd goed geschreven en leerzaam.
    Bij het derde boek bekruipen mij dezelfde kriebels als jij, bij Thuiskomst van Randy Alcorn (geloof ik) had ik dat ook. Toch was dat ook een mooi boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ga de boeken onthouden, ze lijken me erg mooi! (En oei, ik heb nog zo veel te lezen liggen, en nu heb ik jouw blog ontdekt ;-) )

    BeantwoordenVerwijderen