20-07-2011

De blauwe hel - Ella MarjonUit een prachtig moeras - een lust voor het oog - stijgen óók rottingsgeuren op.

Tot ergenis van haar schoonfamilie blijft Margot doorzeuren over een schijnbaar vergeten geschiedenis van een halve eeuw terug. Nadat haar vriend Ewout haar vertelde dat het natuurgebied, vlakbij hun toekomstige huis, niet zo sprookjesachtig mooi is als het lijkt vraagt ze hem de hemd van het lijf. Vooral als hij laat vallen dat daar ooit een man is verdonken. Deze gebeurtenis boeit haar mateloos.
Haar schoonmoeder Ineke is niet erg happig op het geven van verdere informatie. Ze wil niet praten over 'die man en zijn moeder die in dat huis woonden, dat er niet meer staat'.
'Weet je Margo, het zijn nog steeds afschuwelijke herinneringen voor ons.' Het is een moeilijk onderwerp, dat merkt Margot. En het natuurgebied lijkt een ongelukkige plek. Toch denkt ze daar later iets anders over. Ewout vraagt haar in het hartje van het bevroren moeras ten huwelijk: 'Margot Valerius, wil je met mij trouwen?' Geluk op een gelukkige plek met een ongelukkige naam: De Blauwe Hel.
Later, na hun huwelijk, voelt zij zich niet op haar gemak in het huisje dat ze overgenomen hebben van Ewouts ouders. Er gebeuren vreemde dingen. Een gluurder duikt op en er verdwijnen allerlei dingen op een raadselachtige manier.

De auteur Ella Marjon, sinds drie jaar een enthousiast romanschrijfster, vlecht in deze thriller twee verhaallijnen op een kunstige manier in elkaar. Die van Margje en haar liefdeloze huwelijk en die van Margot met haar drang om achter het geheim van De Blauwe Hel te komen. De verhalen lopen volmaakt in elkaar over. Aan het einde van dit boek monden de verhaallijnen uit in een tragisch ontknoping, waarin de gluurder ook zijn toebedeelde rol speelt.

Wat me erg trof in dit boek is vooral de geschiedenis van Margje. Haar leven, haar wanhoop, haar geheime liefde kwamen op mij levensecht maar ook erg beklemmend over. Het raakte me diep toen ik las hoe gevangen ze zat in een liefdeloos huwelijk. (Zelfs zo diep dat ik er niet van kon slapen.) De climax was overweldigend voor mij. Vanaf nu kijk ik met andere ogen naar het natuurschoon van Den Blauwe Hel, zo vlak bij waar ik woon. Het is mijn gedachten verbonden met dit boek - dat zal voorlopig wel eventjes zo blijven.

Hou je van thrillers waarvan je koud wordt tot op je bot, dan raad ik je dit boek beslist aan. Het heeft een vlotte schrijftstijl met mooi lopende zinnen en is geen boek waar je gedeprimeerd van raakt. Meer een verhaal waar je nog lang over na denkt. Het besluit erg mooi met:

Kwaad wordt soms met kwaad vergolden, en goed overwint lang niet altijd. Nog niet. Straks wel, in de gouden stad.

ISBN: 9789063182908
Bekijk hier de bloedstollende trailer:    http://www.deblauwehel.nl/
3 opmerkingen:

 1. Hmm, die zet ik op mijn nog-te-lezen-lijst.
  Al is die lijst langer dan ik nu behappen kan, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit boek staat nu niet alleen op mijn leeslijst, ik heb hem net besteld. Ik bedoel... het speelt hier in de buurt, ik MOET het gelezen hebben ;-). Mijn vader is opgegroeid bij een ander moeras(sig) gebied hier, en zoals eigenlijk al gezegd wordt... het blijft 'trekken'.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben vandaag erin begonnen, en nu al halverwege. Wat moeilijk om dat boek weg te leggen zeg!

  BeantwoordenVerwijderen