13-05-2011

De zee in je ogen, Ruth Morren

Dit schitterende verhaal speelt zich af in Amsterdam, in de 17e eeuw, omstreeks 1641.
Een echte historische roman dus, waar ik helemaal niet van houd. Maar ja, toen de rest van de biebboeken uit waren moest ik wat. En ik herstelde al lezende mijn oordeel.

Francesca, een wees die in bescherming is genomen door de zakenpartner van haar overleden vader. Mede door toedoen van deze vader komt de beschermheer in diepe schulden. Dus wordt Francesca geacht voor hem te werken. Zo moet ze het huishouden verzorgen en wordt  ze het kindermeisje van ‘oom Jacobs’ enige dochter. Ze accepteert haar rol, wetend dat haar familie in Florence niets met haar van doen wil hebben.

Dirk, een zakenman die het goed voor elkaar heeft. Hij leefde een zeer moeilijke jeugd met alleen maar een moeder die moest werken voor haar geld in de taveernes van Amsterdam. Na haar overlijden wordt hij door een schipper in bescherming genomen en opgeleid tot wat hij nu is.
Maar heel zijn leven staat bol van wraakgevoelens voor zijn vader. Zijn vader die niet van zijn bestaan weet. Die het maar makkelijk heeft met een dochter en een paar dienstmeiden. Terwijl hij moest stelen om z’n eten bij elkaar te sprokkelen, voor zichzelf en zijn moeder.

Maar eindelijk lijkt de tijd daar om de wraakgevoelens in daden om te zetten. Dirk geeft bevel tot het ontvoeren van de dochter van zijn vader. Maar per abuis wordt Francesca ontvoerd. Geblinddoekt en wel wordt ze voor Dirk neergepoot. Na een kruisverhoor merkt Dirk het: dit is ze niet. Dit is niet de vrouw die hij hebben wilde! Maar toch, tijdens de ondervraging komen toch overeenkomsten naar voren. Dit is de dienstmeid van die Jacob! Zijn plan om deze Jacob te ruineren door middel van dochter kan evengoed door gaan, door middel van Francesca.

Zijn planning loopt uit de hand doordat hij echt van Francesca gaat houden en uiteindelijk met haar trouwt. Francesca komt er een dag na de bruiloft achter dat Dirk de leider van haar ontvoerders was. Woest is ze. Haar wacht de enige keus: wegwezen hier.

Na een lange, lange weg komt Dirk achter de waarheid van Francesca’s familie, van haar vders rijkdom in plaats van schulden. De lange zoektocht naar Francesca eindigt in het vinden van haar, maar daarmee heeft hij haar nog niet voor zich gewonnen. Wat moet hij doen om haar vertrouwen terug te verdienen?

Eerlijk, rechtvaardig,  maar ook vergeving zijn de kernwoorden van dit boeiende verhaal.
Om in een ruk uit te lezen!!

Auteur: R.A. Morren
Uitgever: Boekencentrum B.V.
ISBN: 9789023910596
Taal: Nederlands
Prijs: €19,50

1 opmerking:

  1. Ik vind de cover ook zo mooi. Misschien een boek om eens in de vakantie te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen