02-04-2011

De luistervogel, Guurtje Leguijt


pocketuitgave € 6,95!!"Ik maak geen collages meer."
"Waarom niet?"
Wieke wijst naar haar tekeningen. "U kunt het zo zien. Technisch aardig gelukt, maar geen emotie. God heeft veel verstand in mij gestopt, maar toen was er geen plek meer voor andere dingen".
Dat is Wieke. Slim. Handig. Creatief. Onzeker.
In haar jeugd was ze gelukkig, had ze een fijn thuis. En nog is ze daar altijd welkom. Maar Wieke heeft maar een vriend: een roestige vogel, die aan de overkant van haar huis in het gras staat te staan. Dat is dan ook de plek waar Wieke het liefst is: bij die vogel. Hem vertelt ze alles. En God. God vertelt ze ook alles.

Maar als haar broer plotseling overlijdt is het gedaan met de rust in haar hart. Ze beleeft alles zo verstandelijk, zo zonder emotie. Wat is dat toch?
Een studiegenoot beeldende kunst, met wie ze samen een collage moet maken, zegt haar dat ook.
"Wat redeneer je toch altijd verstandelijk, waar zijn je gevoelens, Wieke?"
Wieke begint te piekeren: Wie ben ik? En vooral: Wat verwachten ze van me? Hoe kan ik leven zoals anderen me willen zien? Het maakt haar moe. Dat en dan ook de bijkomende nachtmerries over haar verongelukte broer en de werkdruk van een expositie met haar kunstige collages maakt haar oververmoeid. Ze ziet het helemaal niet meer zitten.

Gelukkig is er iemand die het inziet, die haar de rust geeft die ze zo broodnodig heeft. Het is haar studiegenoot, die toch een goed vriend blijkt. Hij zet haar waar ze wil: op een 'onbewoond' eiland. Zodat ze alles eens goed op een rijtje kan zetten. Tegenover zichzelf, anderen en God.

Deze psychologische roman pakte me vanaf het begin. Wat een schitterend verhaal.
Het altijd maar doorgaan in de dingen van alle dag. Het niet verwerken van verdrietige gebeurtenissen. De indicatie van jezelf: wie ben ik nu eigenlijk? En, wil ik ook zo zijn? Wie is God voor mij? En wie ben ik voor Hem? Het zijn allemaal vragen waar dit verhaal je over aan het denken zet.


Het boek is  knap geschreven: vol humor en mooi aaneensluitend. Geen moment saai of vervelend. De clou van het verhaal is lachwekkend, maar nee, dat vertel ik niet. Daar moet je zelf maar achter komen!

De luistervogel
Gebonden uitgave,
niet meer nieuw verkrijgbaar

roman
De Luistervogel                                                      
Kampen, 2009
Uitgeverij: Kok, Uitgeversmaatschappij J.H.
Nederlands
Prijs: €6,95
Formaat (hoogte): 18 cm
285 pagina's
Bindwijze: Ingenaaid
ISBN: 978-90-435-1664-8

eerste druk 2003 (gebonden editie)

2 opmerkingen: