24-10-2012

Senta's bruidsvlucht, Aritha Vermeulen


Voor me ligt een heel bijzonder boek. Gekregen van een heel bijzondere vriendin. Door haar zelf geschreven.
Het stond al even in de boekenkast. Elke keer gaf ik boeken van de bieb voorrang: die moeten op tijd terug.
Daarbij komt dat ik niet heel graag historische romans lees, ik geef het maar eerlijk toe.
Zondagavond toch dit boek gepakt en al snel was ik helemaal weg.
De wereld van de Saksen en Franken in, op reis met een pittige, assertieve jongedame van 14 jaarwendes oud.
Wat een geweldig boek en wat ontzettend knap geschreven.
Uiteraard las ik vooral kritisch: met mijn vriendin op de achtergrond. Maar de schrijver verdween al lezend helemaal uit beeld...

Senta, de jongedame die ik net al kort beschreef vind in het riviertje een hanger, een kruisje. Vol bewondering doet ze het om onder haar kleren, zich afvragend van welke God ze nu bescherming krijgt. Ook ontmoet ze in het woud een gewonde man: Renier. Ze verbergt hem zo goed ze kan, voor ze naar huis gaat met de kruiden voor haar zo zieke omma. De hoestziekte heerst en heeft al veel levens geeist. Al heel snel komt ze er achter dat de man die zij verborgen heeft, de moordenaar is van haar toekomstige echtgenoot. Als teken van verdriet laat ze haar vlecht afsnijden.
" Senta perst haar lippen op elkaar. Weet hij niets van de oude gebruiken? Denkt hij dat ze een overspelige is omdat haar haar is afgesneden? Ze krijgt het er warm van. 'Jij hebt mijn Bernlef naar het Walhal gestuurd!' zegt ze.
Hij verstrakt
Jouw echtgenoot? Maar ... je bent nog zo jong.'
'Hij was mij beloofd door mijn grofar', zegt ze fel. 'Waarom offerde jij jezelf niet vrijwillig aan de goden?'  "
 
Op advies van haar tante gaat Senta op reis naar het land van de Franken, het land waar haar tante opgegroeid is. Achterna gezeten door Renier en door de far (vader) van Bernlef vlucht ze zo snel ze kan. Zal ze er komen? Zal ze de boodschap van haar tante over kunnen brengen of zal ze het leven laten?
Gelukkig gaan de goden Wodan en Donar met haar mee. Maar of ze daar nu zoveel aan heeft? Want wat te denken van al die zwarte kraaien? Voorspellen zij geen ongeluk, geen zware tijden?
Vragen te over. Dit boek geeft de antwoorden, ik verraad ze nu nog niet!

Ik heb genoten van dit boek.
Het leest makkelijk weg en is erg beeldend geschreven. Al lezend wordt je meegenomen met Senta. Mee door het woud, langs de dorpjes en over het water. Ook geeft het verhaal een ontzettend goed beeld van de leefgewoontes toen. De woorden en gebruiken worden erg knap beschreven, maar tegelijk is het helemaal duidelijk waar het over gaat, omdat het zo goed in het verhaal wordt uitgelegd, vaak door de hoofdpersonen zelf.
Ook de karakters komen erg duidelijk en sterk tot uiting, zowel van Senta als van de bijpersonen.
Na mijn conclusie dat ik eigenlijk niet van historische roman houd, moet ik dankzij dit boek mijn mening bijstellen. Het was prachtig om te lezen en ik heb er erg veel van geleerd.

Volgens de uitgever hoort dit boek bij de jeugdboeken. Inderdaad, ik zou het ook bij 12+ zetten. Maar het is daarom niet minder goed te lezen voor ons, volwassenen. Dus houd ik het stiekem ook maar op 'historische roman'.

Aritha, je volgende boek laat ik niet  zo lang in de kast staan! Zeg je even tegen de uitgever dat ze op moeten schieten?

Over de boeken die in de maak zijn houdt Aritha een blog bij. Hier vind je dus ook de zoektochten die zijn gedaan over Senta's bruidsvlucht. Kijk eens op: arithavermeulen.blogspot.com

Auteur:Vermeulen, A.

 
 
Genre:Jeugdboeken
ISBN:978 90 336 3076 7
Druk:1e druk 2011
Prijs:€ 9,95
Uitgeverij: De Banier


1 opmerking: