03-02-2011

De vrolijke vier seizoenen. Rotraut Susanne Berner.

Een reusachtig kijk - en zoekboek en heus niet gemakkelijk mee te nemen een tas of fietsmand. Toch leende ik hem van de bieb omdat het boek er zo mooi uitzag. Vier tekstloze zoekplatenboeken werden hierin gebundeld: De winter, de lente, de zomer en de herfst.

Er zijn best wel veel  kijk - en zoekboeken. Bijvoorbeeld De gele ballon van Charlotte Dematons en het Huisbeestenboel van Loes Riphagen.
Dit grote boek is verrassend door èn het formaat èn de vrolijke kleurenillustraties. Rotraut Susanne Berner lokt je uit, om één van de personen te volgen, die op de eerste, hardkartonnen bladzij van een seizoen afgebeeld staan. Bij voorbeeld: Andrea heeft zich in de winter verslapen en mist de bus. Wat gebeurt er met haar; wat doet ze om de bus te halen? Rond ieder seizoen zijn nieuwe dingen te ontdekken door het volgen van tientallen personages. In de lente maakt Andrea bijvoorbeeld een wandeling. Wat ziet ze allemaal?  Wat vindt de ekster? Sigrid ontdekt iets vreemd en waarom heeft Hugo de politieagent het zo druk? Er is zoveel te zien in dit boek. Zoveel te fantaseren.

Dit boek bevat geen tekst behalve op de pagina's waar de personages afgebeeld staan. In schuine letters lees je onder iedere psersoon wat ze aan het doen zijn; waar je naar op zoek kan gaan. Zelf vind ik het niet leuk als een prentenboek helemaal geen tekst bevat. Dan weet ik er niet zo'n raad mee omdat ik niet goed vertellen kan bij de plaatjes. Bij dit kijk - en zoek boek vond ik het niet erg. Er is zoveel te zien. te vergelijken en  je kunt heel wat verbanden te leggen. Wel vind ik het formaat onhandig. Je neemt het boek niet zomaar eventjes ergens mee naar toe. Iedereen die met kinderen te maken heeft zou dit boek aan kunnen schaffen - het bevat heel wat uurtjes  zoek - en kijkplezier!


Auteur Rotraut Susanne Berner
Vertaald door Uitgevrij Lannoo
Afmetingen 269x28x349 mm
Geschikt voor 1 - 3 jaar
ISBN10 9020990519
ISBN13 9789020990515

6 opmerkingen:

 1. Ik heb hem wel eens gezien in de boekhandel. Ziet er leuk uit! Voor welke leeftijd is het nog leuk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben de kijk en zoekboeken thuis. De kleine kinderen kijken meer naar de dieren en de voertuigen bijvoorbeeld. De grotere kinderen kijken meer naar de verhaallijn en wat er gebeurd.
   Onze dochter is 5 en kijkt nog regelmatig in het boek.
   (we doen ook wel: 'Ik zie ik zie wat jij niet ziet...' ook leuk)

   Verwijderen
 2. 1-3 jaar, denk ik. Maar kleuters vinden het ook erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeg dames wat zijn jullie er druk mee zeg.

  Maarre is het misschien een idee om meerder mensen hun ervaringen met boeken te laten plaatsen?

  Nou ja, eigenlijk vraag ik jullie gewoon om hier ook aan mee te doen! Ik vind het helemaal top!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga een link op mijn blog zetten, want ik vind dit helemaal oké!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. o dit is helemaal mijn favo boek
  en de leeftijd... mijn man vindt het ook nog geweldig
  kwam laatst het boek van de zomer voor een euro bij de afgeschreven boeken tegen...
  echt een aanrader, dit boek!

  BeantwoordenVerwijderen