23-02-2011

Jimmy, door Robert Whitlow

Jimmy, een bijzonder verhaal over onschuld en moed.
/thriller/jimmy/img/9789085200703.jpgJimmy, alias James Lee Mitchell. Een bijzondere jongen van bijna dertien jaar wordt tijdens een rechtszitting opgeroepen te getuigen. En hoewel hij ‘traag van begrip’ is, apart en eenzelvig, weet hij tijdens het verhoor exact te vertellen wat er is gebeurd. Wat hij heeft gezien. Geen detail wordt overgeslagen, alles wordt heel precies verteld.
Maar niet zomaar wordt hij aan het verhoor onderworpen. De psycholoog van Jimmy wordt eerst ondervraagd. Want: kan Jimmy dit wel? Staat hij niet bekend als apart, bijzonder en verstandelijk beperkt? Kan hij wel begrijpen wat ‘de waarheid spreken’ is? Kan hij een ‘eedsformule’ begrijpen? Hoe is zijn geheugen? Is hij inderdaad in staat te onthouden? En  wat is er, afgezien van een grillig geheugen en verstandelijke beperking nog meer bijzonder aan hem? Zijn psycholoog hierover:
“Zijn grote angst voor water, opgedaan tijdens een gebeurtenis in zijn vroege jeugd. Verder heeft hij waanvoorstellingen en af en toe hallucinaties. Hij ziet mensen die er niet zijn: ’Wachters’ noemt hij ze”. 

Vader, advocaat, heeft grote moeite met de beperkingen van zijn zoon. Hij accepteert hem niet, maar als blijkt dat Jimmy tot in details kan vertellen wat er gebeurde, gaat hij meer met hem rekenen. Hij ziet goede kansen voor Jimmy, die worden benut. Jimmy mag gaan werken voor vader en ook in sporten blijkt hij goed te zijn. Behalve in zwemmen, doodsbang als hij is voor water.

Dat komt de hoofdverdachte van de rechtszaak ook te weten. Jimmy, die jongen die alles onthoudt en ontzettend veel van hem weet, hij moet van hem af! Het lijkt niet al te moeilijk om samen met wat handlangers zo’n joch met een verstandelijke beperking te ontvoeren. Sterker nog, bijna gewillig gaat hij mee! Wat een geluk. Jake, de ontvoerder gaat ver in het voeden van Jimmy’s angst.

‘Ik wed dat je ontzettende dorst hebt. Maak je maar geen zorgen. Nog even en je krijgt meer water dan je op kunt. Je gaat straks fijn zwemmen.’
Ontzetting sprong in Jimmy’s ogen.
‘Ik dacht wel dat je daarop zou reageren’, zei Jake. ‘Ik hoop dat je het leuk vindt in het diepe.’
Jake ging de kamer weer uit en in Jimmy brak iets. Zijn maag was leeg, maar wat er nog in zat,  kwam omhoog als bittere gal. Messcherpe pijnscheuten joegen door zijn hele lichaam. Hij sleepte zich terug naar zijn matras en liet zich er op rollen.  (…)
Jake kwam weer terug. ‘Slaap je?’vroeg hij.
Hij maakte de tape rond Jimmy’s enkels los.
‘We gaan.’
Jimmy verroerde geen vin. Jake greep hem bij zijn shirt en hees hem overeind, maar Jimmy zakte weer in elkaar. Jake sloeg hem in  het gezicht, maar Jimmy reageerde niet.”

De afloop van dit in Amerika zich afspelende verhaal is dramatisch, intens schokkend en verdrietig. Hoe wreed kunnen mensen zijn…Zal het hem lukken, wat hij van plan is te doen met Jimmy?

Het is de schrijver absoluut gelukt op een fascinerende manier te beschrijven wat de sterkere met de zwakkere kan doen. Maar ook Jimmy’s geloof in God en in gerechtigheid spreekt duidelijke taal.

Op een meeslepende manier laat de auteur je bij de rechtszaak zijn, maar ook  het ‘normale leven’ van Jimmy duiken we in . Angstaanjagend dichtbij komen zijn gedachten en daarmee ook zijn handelingen.  Tot tranen toe bewogen beleef je het einde mee, om daarna, het boek dichtklappend, verder te filosoferen over het hoe en waarom van deze fictie. Wetend dat dit bedenksel keiharde werkelijkheid kan zijn!
Aangrijpend verhaal, heel warm aanbevolen!!!

Jimmy, een bijzonder verhaal over onschuld en moed
AuteurRobert Whitlow
UitgeverBarnabas
ISBN9789085200703
ISBN109085200709
BindwijzePaperback
Productsoortboek
CategorieThriller
LeeftijdVolwassenen
Verschijningsdatumnovember 2006
Aantal pagina's428
Formaat210 x 130 x 36 mm.
TaalNederlands
               Prijs              
€ 15,99

Niet overal is dit boek nog verkrijgbaar, maar nog wel via bol.com en naar ik aanneem in iedere goede bibliotheek. Tip: wie weet kan jouw boekhandel hem toch bestellen. Gewoon vragen!

3 opmerkingen:

  1. Dit klinkt vrij heftig, maar ik vind het ook altijd wel facinerend om iemand anders z´n hoofd mee te kijken.

    Groeten Herma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vreselijk eng boek. Niet mijn smaak. Maar als ik het jouw verhaal zo lees zou ik hem zo opnieuw lezen.

    BeantwoordenVerwijderen