23-11-2010

Een haai in het IJsselmeer? Ingrid Bilardie.

Dit spannende boek is geschreven door Ingrid Bilardie. Het is één van de samenleesboeken de de educatieve uitgeverij DELUBAS. De tekst, op eenvoudig  niveau in grotere letter, is afgewisseld met teksten op een hoger leesniveau.
Deze reeks samenleesboeken is geschikt voor de basisschool of het bijzonder onderwijs. Je kunt het als hulp gebruiken voor zwakke lezers of anderstalige kinderen maar ook voor tutorlezen met lezertjes die nog maar net begonnen zijn, is deze serie goed. Het is ook leuk om dit boek gewoon samen te lezen. Thuis.
Achter in het boek staan tips hoe je dat het beste kan doen.

Een haai in het IJselmeer gaat over Britt, die alles durft en ontzettend avontuurlijk is. Ze krijgt Harm, haar neefje, zover dat hij met haar meegaat in haar roeiboot het IJsselmeer op. En dat terwijl er slecht weer op komst is! Wanneer ze vast komen te zitten op een zandbak begint te onweren. Totaal onverwachts is daar opeens een grijze schaduw in het water. Het lijkt op een vis. Een heel grote vis en het bonkt zo hard tegen hun bootje, dat ze van de zandbank afschieten en vlug naar de kant roeien.
Helaas gelooft niemand hen als ze vertellen dat ze een enorme vis gezien hebben. 'Er zitten geen grote vissen in dit meer.' Daarom gaan ze zelf op onderzoek uit. Met opa. Want die geheimzinnige vis waar Britt en Harm het over hebben heeft ook zijn interesse gewekt. Ze moeten hem vinden, die vis...voordat hij iemand kwaad doet, of iemand hem.

Ik ben weg van dit boek. Het verhaal loopt lekker en is interessant. Aan het einde van het boek weet je heel wat meer over de onderwaterwereld van het IJsselmeer. Erg goed gedaan door de auteur. De karakters van de kinderen worden leuk uitgewerkt.  Britt blijf Britt; een sprankelend persoontje met Harm als tegenpool. De illustraties, gemaakt door ivan&ilia zijn geweldig! Ze beslaan soms de hele bladzij en hebben prachtige kleuren. Soms zijn ze heel geheimzinnig, bijvoorbeeld die van het roeibootje in de donkere avond. Zelfs als volwassene heb ik genoten van dit kinderboek! Het leesniveau van dit boek is AVI-M4.
Aan et eind van elke hoofdstuk staat een vraag. Bijvoorbeeld: Britt doet graag stoere dingen. Wat vind jij stoer?

Een haai in het IJsselmeer,
ISBN 978 90 5300 3374,
12,95.
Voor meer info zie ook: http://www.samenleesboeken.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten