17-09-2010

Sterrenhemel - Ann Tatlock.

Sterrenhemel.
Sterrenhemel is een hartverwarmend boek over Nova Tierney. Het is het verhaal over de teleurstellingen in het leven en de weergaloze trouw van een klein meisje. De geschiedenis speelt zich af in de onzekere jaren na de tweede wereldoorlog; het neemt je mee naar de periode dat Nova negen jaar oud is. Ze woont met haar moeder en veertienjarige broer, Dewey, in het pension dat gerund wordt door haar tante Dortha. Een vader heeft ze niet meer. Hij stierf in de armen van een andere vrouw. Nova houdt zielsveel van haar broer. Ze vindt het geweldig om hem over zijn dromen te horen praten en droomt met hem mee over zijn wens de eerste man op de maan te zijn. Vaak kijken ze vaak door zijn oude telescoop naar de sterrenhemel. Ze is graag bij hem maar op de noodlottige dag mag ze niet met hem mee. Hij gebiedt haar thuis te blijven want hij gaat tegen moeders wil gaat zwemmen met zijn vrienden. Die ene ongehoorzaamheid verandert het leven van hen allemaal. Dewey krijgt polio en moet naar ziekenhuis. Hij wordt zo ziek dat hij niet meer zelfstandig kan ademen. Er wordt gevreesd voor zijn leven. Nova blijft achter en zoekt troost bij Josef, één van de mensen in het pension. Het is een karakteristieke man met veel littekens op zijn gezicht...en in zijn ziel. Zijn hele familie is omgekomen, toen de Nazi's zijn geboorteland Polen bezet hielden. De grote vraag is: Hoe kan Josef nog steeds geloven dat God genadig is en goed, na alles wat hij gezien en meegemaakt heeft tijdens zijn verblijf in dat afschuwelijke concentratiekamp?

Ik wil natuurlijk niet alles verklappen. Het is wel belangrijk dat je weet dat dit boek een goed boek is; niet zoetsappig maar insperend zonder prekerig over te komen. In tegenstelling tot andere romans is dit geen 'nog lang en gelukkig' verhaal. Het is een boek over mensen, waarvan zelfs de bewonderigenswaardigste gebreken heeft. Wat ik een keer las over deze auteur Ann Tatlock is waar: Zij laat zien dat sommige goede mensen altijd bij ons zijn; hun bezieling is er - zelfs nadat ze zijn 'verdwenen.'
Deze roman raakt het hart. Het enige minpuntje, voor een lezer die liever een kant en klare hap wil, is dat deze roman geschreven wordt als flashback. Zelf heb ik daar geen moeite mee. Het sterfbed van Nova's moeder helpt haar om vrede te krijgen met het verleden en de toekomst hoopvol tegemoet te gaan.
                     

Ann Tatlock
 De achternaam van Anns man is Blank en die van haar vader Shurt. Waarom nam  de begaafde auteur dan de naam Tatlock aan? Uit een interview blijkt dat het de meisjesnaam van haar moeder is. Na het overlijden van haar moeder, besloot Ann als een soort eerbetoon deze naam te dragen.
Ann Tatlock doet er gemiddeld 18 maanden over om een boek te schrijven. Wat voor soort boeken ze schrijft? Zelf weet ze daar geen goed antwoord op. Haar boeken zijn zowel hedendaags als historisch. De beste zouden ze misschien 'inspirerend' te noemen zijn. Ze schrijft boeken over mensen

Toen ik haar onlangs een complimentje gaf over haar boek mailde ze terug:
Thank you so much for your kind words, Aritha! I have to admit that I'll Watch the Moon is one of my personal favorites. I'm so happy to know you're enjoying it.

Voor andere boeken van Ann Tatlock: 
http://www.depelgrim.nl/contents/nl/d1831_Ann_Tatlock.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten