Deze nieuwe roman zag er zo mooi uit aan de buitenkant, dat ik er voor viel. Twee keer ging ik naar de boekhandel om te vragen of het er al was. Tenslotte heb ik mijn naam laten noteren zodat ze me konden bellen. Ik las het boek in twee dagen uit. Niet alleen de cover, ook het thema trok me aan. Dit boek speelt zich namelijk af in dezelfde tijd als 'Kruistocht in een spijkerbroek' en omdat ik dol op geschiedenis ben, zette ik mijn zinnen op deze roman.
In dit boek maak je kennis met het arme boerenmeisje Georgette. Ze werd opgevoed door de oude pastoor David, die haar leerde lezen en schrijven. Op een dag komt ze in de ban van profeet Stefanus. De stem van deze bijzondere jongen weeft een gouden net rondom haar emoties en zijn aantrekkingskracht is weergaloos. Natuurlijk, het klopt (wat hij zegt) Hoe vaak heb ik pastoor David niet horen zeggen dat Jezus het meest van ons, kinderen, houdt? Daarom zijn wij uitverkoren om de moslims en joden uit Zijn Heilige Land te verdrijven. Georgette verlaat haar vader. Samen met haar broer Gregor sluit ze zich aan bij de jonge leider van de kinderkruistocht.
Een andere personage, de veertienjarige Robert, als vondeling opgegroeid in een abdij, is jaloers op de de profeet. Hij wordt verteerd door afgunst. Door die boerenjongen (Stefanus) voelt hij zich niet meer dan een dromer in plaats van een doener. Dat is tegelijk ook de reden dat hij in de buurt wil komen van deze Profeet want als hij ooit zijn eigen hoge bestemming wil bereiken in het leven, moest hij de kans grijpen om het geheim te ontdekken achter het energieke leiderschap van deze charismatische jongen. Algauw wordt Robert benoemd tot abbé. Hij moet de gebeden leiden, nadat iemand heeft gehoord dat hij alle begenodigde gebeden uit zijn hoofd kent en ze in het latijn op kan zeggen. Het duurt niet lang of Robert krijgt bedenkingen bij Stefanus' doen en laten, vooral als hij achter de schermen ziet hoe de geestelijkheid van deze jongen niet veel voorstelt. Ook Georgette is geschokt door de honger en het sterven van verschillende jonge kinderen. Als Stefanus haar op oneerbare wijze aanraakt, draagt ze de herinnering daaraan als een loden last met zich mee. Er knaagt een vraag in haar binnenste: heeft ze huis en haard verlaten omwille van Jezus of om haar eigen eer? Maanden later komen ze aan bij een haven aan de Middellandse zee. Er klinken geen Halleluja-kreten, geen jubelzangen. Er is geen pad door de zee, zoals beloofd door Stefanus. Wat nu?
Qua verzorging ziet dit boek er keurig uit. De bladspiegel is prima en het lettertype geeft een verzorgde, rustige indruk. Achterin het boek zijn vijf pagina's gewijd aan het uitleggen van moeilijke woorden. Linda Press Wulf besteedt ook een hoofdstuk aan het en waarom van deze kinderkruistochten ter verduidelijking is van deze roman. De auteur baseert haar boek immers op het historische verslag van de twee kinderkruistochten, die plaatsvonden rond het jaar 1212. Dit verhaal is onderverdeeld in vier afzonderlijke delen: de kinderkruistocht, zin en onzin, een heel andere reis. Eerder uitgegeven door Bloombury plc, London onder de titel Crusade is het nu vertaald (Hannie Tijman) en uitgeven door uitgeverij Callenbach - Utrecht. Linda Press Wulf heeft haar roman opgedragen aan haar man Stanley en haar broer Don. Meer weten over deze auteur? Lees hier een interview http://yabookreads.com/blog/2011/01/21/interview-with-linda-press-wulf/
Over het verhaal zelf ben ik toch wel een beetje teleurgesteld. Hoewel rijk aan detail, ontbreekt de spanningsboog en kabbelt het verhaal voort zonder veel emotie. Onderhoudend, dat wel. Precies zoals een historisch roman kan zijn. Het verhaal zit goed in elkaar en er is duidelijk nagedacht over de opbouw. Alleen ... het heeft geen ziel en komt vrij vlak over. Een bekend gezegde is: Show, don't tell. Als ik dit boek lees ga ik denken dat daar een waarheid in zit. Linda Press Wulf vertelt veel maar laat te weinig zien. De karakterontwikkeling van de personages is mager. Er is sprake van een romance tussen Robert en Georgette maar zo vluchtig en versneld dat het nauwelijks pakkend te noemen is. Er zitten veel vertragende delen in dit boek zoals slapen in de velden waardoor mijn aandacht verslapte en ik gedeeltes oversloeg. Mijn interesse in de historische feiten dwong me echter door te lezen. Het is lijkt of er alleen contouren bevat, de rest moet nog ingekleurd worden. Dat is dan ook wat ik mis: kleur, emotie, diepte. Als Linda Press Wulf een minder beschouwende schrijfstijl had, zou dit boek zeker levendiger zijn geweest. Het boek komt op deze manier een beetje ongrijpbaar over. De beoogde lezersgroep, 13-15 jarigen, zal na een paar hoofdstukken afhaken door gebrek aan spanning. En dat terwijl de cover er zo uitnodigend uitziet.
Auteur Linda Press Wulf
Geschikt voor 13 - 15 jaar
ISBN10 9026620985
ISBN13 9789026620980
Zo jammer is dat dan, als de spanningsboog ontbreekt. Want die is echt onmisbaar, wil je jongeren aan het lezen houden.
BeantwoordenVerwijderenTerwijl het thema toch boeiend genoeg is.
Hi Aritha -
BeantwoordenVerwijderenThank you for visiting my blog and commenting. I hope you understand English. Your blog looks interesting, but I can't read your language. :)
Blessings,
Susan