14-02-2011

Schaduwvlucht

Neuzend bij de boekhandel liep ik dit boek tegen het lijf. Beetje beschadigd, dus voor een leuk prijsje. Meenemen! dacht ik bij mezelf. En daar heb ik geen spijt van gehad!

Schaduwvlucht - 2e druk
Schaduwvlucht
Mirjam van der Vegt
Uitgeverij Moziek, 2009
358 pagina's
prijs 18,90
 
 Hannah, een jonge makelaar, heeft sinds een ingrijpende gebeurtenis in haar jeugd geen rust. Zodra het gebeuren weer boven komt in haar gedachten, dagelijks, drukt ze het weer stevig weg. Niet aandenken, niet aandenken, niet over praten, doorgaan, doorgaan! Maar dat neemt de onrust niet weg.
Als de locatie van de jaarlijkse vakantie met vriendinnen uitkomt in een klooster, komt haar verleden in volle vaart op haar af. Haar jeugdvriendin, die ook met haar in het klooster is, wil daar steeds maar weer over praten. Zij was er bij toen dat hele erge gebeurde. Maar Hannah praat niet. Met een monnik praat ze wel regelmatig. Legt ze hem haar vele vragen voor, zonder het te hebben over dat wat haar het meest bezig houdt. Van hem leert ze veel monnikenwijsheid en..is op slag verliefd.

‘…Hij knikte goedkeurend, maar gebaarde me te stoppen toen ik naar beneden wilde stappen. ‘Een goede waarneming, maar wacht nog even. Werkelijke stilte vind je niet zomaar. Op de eerste trede van de stilte ben je aangenaam verrast te kunnen herademen. De rust doet weldadig aan omdat je nog overzicht hebt. ‘Hij reikt me de hand en ik stapte op de tweede trede. Hij vervolgde:’Als je een volgende stap zet, de tweede trede, wordt die stilte soms onaangenaam verstoord door je innerlijke onvrede en angsten. Tussen de uiterlijke en innerlijke stilte kun je struikelen over jezelf. Velen vluchten weg, bang om nog dieper af te dalen. Besef dat deze treden van stilte niet omhoog voeren, maar naar beneden. Dieper je hart in.’
‘Aha.’ Ik hoopte dat hij de cynische ondertoon niet hoorde…’

Na een ‘domme’ daad vlucht Hannah het klooster uit, laat haar vriendinnen achter, gaat terug naar huis en neemt vandaar een (andere) vlucht naar Afrika. Daar kan ze een zendingsechtpaar gaan helpen die samen een aidskinderen verzorgen. De administratie is voor Hannah. Zal ze hier de rust vinden die ze zoekt?

Aangrijpend boek. Hannah is de hoofdpersoon, zij vertelt ons dit verhaal. Een zogenaamd ik-boek dus. Mirjam van der Vegt is er in geslaagd dit boek tot een prachtig geheel te maken.
De gebeurtenis uit de jeugd van Hannah kwam me wat onwerkelijk voor. Tot ik in het nawoord las dat het echt was gebeurd. Wauw! De wonderen zijn de wereld nog niet uit, mocht je dat soms denken. Dat is iets wat Mirjam ons zeker door wilt geven.

Dit verhaal laat zien dat je pas verder kunt de toekomst in, als je het verleden achter je kunt laten.
Absoluut een aanrader!

Voor wie meer wil: zie op de site  gespreksvragen!

1 opmerking:

  1. Ik ga hem reserveren bij de bieb! Want ik ben heel benieuwd wat die domme daad in het klooster is!

    BeantwoordenVerwijderen